Home » Weetjes

Weetjes

Grootste vliegend insect ooit: De Meganeura is het grootste vliegend insect ooit.

Hij had een spanwijdte van 70 cm.

Eerste reptiel: De Hylonomus is het eerste reptiel.

Hij leefde ongeveer 310 miljoen jaar geleden.

Oudste dinosaurus: De Eoraptor en Hererasaurus zijn allebij vroege dino's. Ze leefden 228 miljoen jaar geleden. Er is een prosauropode van 234 miljoen jaar oud gevonden. En in 2001 is er zelfs een theropode dinosaurus van 240 miljoen jaar geleden gevonden! 

Kleinste dinosaurus: Mensen weten niet wat de kleinste dinosaurus is. Heel lang stond Compsognatus bekend als de kleinste dinosaurus. Niet zo lang geleden dacht men dat de Microraptor de kleinste was. Indien vogels de nakomelingen van dinosaurussen zijn, zou de kolibrie de kleinste dinosaurus zijn.

Grootste dinosaurus: De grootste dinosaurus waarvan een compleet skelet is gevonden, is Brachiosaurus. Toch denken mensen dat de Argentinosaurus de grootste dinosaurus was. Maar van deze dinosaurus is geen heel skelet gevonden.

Grootste vleesetende dinosaurus: De Tyrannosaurus rex is de grootste carnivore dinosaurus waarvan een compleet skelet is gevonden. Maar Giganotosaurus was misschien nog wel groter. Spinosaurus was waarschijnlijk de grootste: hij kon een lengte van 18 m bereiken. Van deze dinosaurus is jammer genoeg geen compleet skelet gevonden.

Grootste landzoogdier: Indricotherium wordt beschouwd als het grootste zoogdier dat ooit op het land leefde. Volgroeide dieren waren 8,5 m lang en wogen ongeveer zoveel als 4 olifanten.

Grootste dier: De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op aarde leefde. De lengte is ooit gemeten en hij bleek iets meer dan 33 m lang te zijn.