Stegosaurus

Gegevens van Stegosaurus

Naam: Stegosaurus                              Lengte: 9 m

Leefde: 150-145 miljoen jaar geleden      Voedsel: planten

Gevonden: VS, Portugal

 

De Stegosaurus is een plantenetende dinosaurus die in het Laat-Jura in Noord-Amerika leefde. Hij is met zijn 9 m lengte de grootste stegosaurus tot nu toe.

Het eerste fossiel van de Stegosaurus werd in 1877 gevonden. In hetzelfde jaar kreeg hij ook zijn naam, die "dakhagedis" betekent. Er werden later nog veel meer fossielen van de Stegosaurus gevonden. Vaak werden die als een aparte soort gezien, hoewel ze weinig verschilden. Er zijn in totaal 14 soorten binnen het geslacht. Welke daarvan echt zijn is niet bekend.

Stegosaurus is één van de bekendste dinosaurussen vanwege zijn opvallende uiterlijk. Zijn achterpoten waren, net als bij andere stegosauriërs, langer dan zijn voorpoten. Zijn hersenen waren zo klein als een walnoot, en hij is de minst intelligente dinosaurus. Anders dan bij oude afbeeldingen hield hij zijn staart hoog in de lucht. Aan het uiteinde van zijn staart zaten twee paar stekels, die hij gebruikte om zichzelf te verdedigen tegen roofdieren als Allosaurus omdat ze niet heel hard konden rennen.